Όταν έχουμε να φωτογραφίσουμε παραδοσιακά προϊόντα, είτε είναι δικά μας είτε κάποιου φίλου, καλό θα ήταν να τραβήξουμε και μερικές φωτογραφίες σε εξωτερικό χώρο. Στην αρχή θα μας φανεί ανούσιο και κουραστικό. Όχι γιατί είναι πολύ δύσκολο και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αλλά γιατί δεν έχουμε όρεξη να αφιερώσουμε ούτε ένα λεπτό κάνοντας κάτι τέτοιο.
Για όποιον λοιπόν θέλει να αφιερώσει μία-δύο ώρες δοκιμάζοντας τι μπορεί να κάνει, καλό θα ήταν να θυμάται πως ο φωτογραφικός εξοπλισμός παίζει τον τελευταίο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε μόνοι μας. Καλή είναι η παρέα αλλά για την καφετέρια και την ταβέρνα. Σε κάτι τέτοιες δουλίτσες οι φίλοι μας θα μας κουράσουν και θα μας ζαλίσουν, με συμβουλές, εξυπνάδες και βαρεμάρα. Η μόνη παρέα που μπορούμε να έχουμε είναι το καφεδάκι μας (ή τσάι, χυμό, αναψυκτικό, ανάλογα με το τι πίνει ο καθένας).
Θα πρέπει να φοράμε άνετα ρούχα που δεν θα μας πειράξει να λερωθούν από το γονάτισμα ή και το ξάπλωμα σε χώματα και χορτάρια. Δεν χρειάζεται να φορέσουμε ό,τι κουρέλι έχουμε για πέταμα. Δεν θα πάμε να παλέψουμε στη ζούγκλα. Μια μικρή βόλτα-εργασία θα κάνουμε στο δάσος του χωριού ή στο πάρκο στην πόλη μας.
Την πρώτη φορά παίρνουμε μαζί μας μόνο ένα αντικείμενο. Δεν χρειάζεται να κουβαλάμε τα πάντα ενώ ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε. Ακόμα και με μόνο ένα πραγματάκι να φωτογραφίσουμε, οι δύο ώρες θα περάσουν για πλάκα. Πάντα προσπαθούμε να το στήσουμε από τη μεριά που έρχεται το φως, δηλαδή από τον ήλιο μιας και είμαστε σε εξωτερικό χώρο.
Δεν χρειαζόμαστε την βαριά και τεράστια φωτογραφική μας μηχανή για να βγάλουμε καλές φωτογραφίες. Ένα κινητό τηλέφωνο των 150-200 ευρώ το πιθανότερο είναι ότι θα μας δώσει το ίδιο αν όχι και καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί κάποιος που ξέρει καλά τον φωτογραφικό του εξοπλισμό να γελάει με κάτι τέτοιο αλλά όχι για πολύ ακόμα.
Ήδη υπάρχουν επαγγελματίες φωτογράφοι που αναλαμβάνουν γάμους, βαπτίσεις, εκδηλώσεις, φωτογράφηση προϊόντων έχοντας σαν βασικό τους εργαλείο μόνο το τηλέφωνο τους. Για όποιον απορεί με αυτή τη λογική ας ψάξει στο internet για ‘’Mobile Wedding Photographers’’ (ο γάμος έχει τις πιο δύσκολες και μεταβαλλόμενες φωτογραφικές συνθήκες) και θα μείνει έκπληκτος με τη δουλειά τους.
(Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο τη φωτογραφική μου μηχανή γιατί το τηλέφωνο δεν το θέλω μαζί μου και το αφήνω πάντα στο σπίτι)
Άρα με το τηλεφωνάκι μας θα κάνουμε μια καλή αρχή, αρκεί, όπως είπαμε και στην αρχή, να έχουμε την όρεξη και την διάθεση. Αφού βρούμε μια μεριά που μας αρέσει και στήσουμε το θέμα μας να φωτίζεται όσο καλύτερα γίνεται, βγάζουμε όσες φωτογραφίες θέλουμε. Από μακριά, από κοντά, οριζόντιες, κάθετες, ολόκληρο το αντικείμενο, κομμένο το αντικείμενο, ασπρόμαυρες, έγχρωμες…και οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε εκείνη την ώρα.
Πάμε πιο πέρα και βρίσκουμε άλλη μία ωραία μεριά. Πάλι τα ίδια! Στο τέλος που θα πάμε σπίτι και θα τις περάσουμε στον υπολογιστή ή στο τάμπλετ για να τις δούμε θα πάθουμε ‘’εγκεφαλικό’’. Διακόσιες φωτογραφίες για να διαλέξω πέντε-έξι το πολύ;! Αν όντως έχουμε βγάλει τόσες πολλές κρατάμε είκοσι με τριάντα. Τις μισές τις κρατάμε επεξεργασμένες και κροπαρισμένες αλλά με τα φυσικά τους χρώματα. Στις άλλες μισές δοκιμάζουμε και ότι φίλτρο μας αρέσει. Μπορεί να είναι υπερβολικό για φυλλάδιο ή e-shop αλλά μπορεί να είναι ότι πρέπει για το instagram.
Με την συνεχόμενη προσπάθεια και με λίγες πληροφορίες από βιντεάκια στο internet θα βελτιωθούμε τόσο πολύ που ούτε εμείς οι ίδιοι θα το πιστεύουμε. Και για όποιον έχει κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα θα έχει δωρεάν φωτογραφίες για να διαφημίσει το ‘’μαγαζί΄΄του.
Κείμενο: Τάκης Μαρκόπουλος









