Όταν έχουμε να φωτογραφίσουμε μικρά αντικείμενα υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για να τα στήσουμε. Ο πρώτος, που είναι ο πιο εύκολος, ο πιο γρήγορος, και με πολύ καλό αποτέλεσμα, είναι ένα κουτί με φωτιστικά σώματα που το λένε Lightbox ή Light Box. Ο δεύτερος τρόπος, που θεωρώ πως είναι και ο πιο ενδιαφέρων σαν αποτέλεσμα, είναι να φτιάξουμε ένα μικρό στούντιο, 15-20 τετραγωνικά μέτρα, μέσα στο χώρο εργασίας μας. Μιλάω για το στούντιο που το φόντο θα αλλάζει ανάλογα με το θέμα της φωτογράφισης, που θα έχουμε στήσει σωστά 4-5 Softbox Flash Set, που ίσως να χρειάζεται και μια μηχανή καπνού και διάφορα άλλα. Ο τρίτος τρόπος, που είναι ο πιο δύσκολος, ο πιο χρονοβόρος, με πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, είναι η φωτογράφιση στην εξοχή με φυσικό φως ή έστω και με ένα συμπληρωματικό φωτιστικό.

Προσωπικά προτιμώ να στήνω τα αντικείμενα στην εξοχή και έχω μαζί μου ένα εξωτερικό φλας που το χρησιμοποιώ πολύ σπάνια. Ο λόγος που έχω επιλέξει αυτόν τον τρόπο είναι γιατί έχω άμεση πρόσβαση σε εξοχή με δάσος και ποτάμι. Και κατά καιρούς την επιλογή να στήσω τα αντικείμενα σε λουλούδια, σε μανιτάρια, στο χιόνι, σε παγωμένα κρύσταλλα, σε μικρά ρυάκια, κλπ. Είναι κάτι που δεν έχει την ευχέρεια να το κάνει ο καθένας και προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ για τη δουλειά μου. Εκτός από το τεχνικό κομμάτι και τις δυσκολίες του, αυτό που εγώ θεωρώ ότι απαιτεί παραπάνω σκέψη είναι ο τρόπος που θα πρέπει να προβάλουμε και να προωθήσουμε το συγκεκριμένο στυλ φωτογράφισης. Σίγουρα είναι το ιδανικό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού θα συνοδεύεται και με ένα έξυπνο logo. Για το στήσιμο ενός site όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Το αντίθετο μάλιστα. Θα πρέπει να βρούμε τον συνεργάτη που θα μπορεί να καταλάβει τη διάθεσή μας και να το προωθήσει κατάλληλα.

Η φωτογράφιση μέσα στο Lightbox συνοδεύεται με το «στάνταρ» πολύ καλό, πολύ εύκολο και πολύ άμεσο αποτέλεσμα. Όλα είναι ελεγχόμενα και όλα είναι μπροστά μας. Δεν χρειάζεται να στήσουμε τίποτα, δεν χρειάζεται να περπατήσουμε, δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε, δεν χρειάζεται να φάμε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Οι φωτογραφίες θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειάζονται καμία επεξεργασία μετά τη φωτογράφιση. Και το βασικότερο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στο επίσημο site μας. Είναι κάτι που με λίγη εξάσκηση μπορεί να κάνει και ένας ιδιώτης με μέτριες γνώσεις για τη φωτογραφία και το μηχάνημα που κρατάει στα χέρια του, δηλαδή στο τρίποδο.

Η φωτογράφιση στο στούντιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στήνουμε τα πάντα όπως ακριβώς θέλουμε. Φωτίζουμε τα πάντα όπως ακριβώς θέλουμε. Δε μας νοιάζει αν έξω φυσάει ή αν μια σκοτεινιάζει και μια ξανοίγει. Μπορούμε να βάλουμε τη δική μας πινελιά χωρίς να φοβόμαστε το μονότονο και το επαναλαμβανόμενο. Υπάρχει το ψεύτικο χιόνι, ο τεχνητός καπνός, τα χρωματιστά φωτιστικά και χίλια δυο πραγματάκια που θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσει η δουλειά μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι υπομονή και φαντασία. Οι φωτογραφίες θα είναι άκρως εντυπωσιακές και είναι αυτές που θα ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος.

Ελπίζω πως θα καταφέρω σύντομα να βρω αυτά τα επιπλέον 20 τετραγωνικά μέτρα για να στήσω ένα μικρό στούντιο όπως εγώ το θέλω. Για να μπορώ να τραβήξω τις φωτογραφίες και τα βίντεο κλιπάκια των 30 δευτερολέπτων όπως εγώ τα φαντάζομαι. Προς το παρόν αρκούμαι σε ένα απλό πλην τίμιο Lightbox και στην ευχαρίστηση που σου προσφέρει το περπάτημα και η φωτογράφιση στην εξοχή.

Βασικός κανόνας σε όλα αυτά, αν πρόκειται να το κάνουμε επαγγελματικά, είναι να ρωτάμε τον πελάτη αν ξέρει τι ακριβώς θέλει ή περίπου πως το θέλει. Από εκεί και πέρα τον κατευθύνουμε και τον βοηθάμε εμείς. Αν ο πελάτης έχει δει και του αρέσει οι φωτογραφίες να είναι σε ουδέτερο και μονόχρωμο φόντο παραδίδουμε αυτό που ζήτησε. Αν θέλει να είναι τετράγωνες τις κάνουμε τετράγωνες. Αν θέλει να έχουν μια σκούρα σκιά γύρω γύρω (vignette) βάζουμε μια σκούρα σκιά γύρω γύρω. Εάν δεν ξέρει τι θέλει, εκεί είναι που το μικρό στούντιο και η φαντασία μας θα λάμψουν πραγματικά.

Κείμενο: Τάκης Μαρκόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.