Παρέα με το μωρό στο σπίτι έχουμε την καλύτερη ευκαιρία, που θα μας δοθεί ποτέ, να μάθουμε τη φωτογραφική μας μηχανή σε δύσκολες συνθήκες. Οι όχι καλά φωτισμένοι χώροι και ένα μοντέλο που τινάζει χέρια-πόδια-κεφαλάκι χίλιες φορές το λεπτό, είναι πραγματικά μια πρόκληση.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε κάποιο πρόγραμμα για να επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες αλλά ούτε έχουμε και το χρόνο να ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο. Απλά θέλουμε να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες το παιδάκι μας χωρίς να του αστράφτουμε το φλας μέσα στα μούτρα.
Εκτός από τις βασικές ρυθμίσεις στο διάφραγμα-ταχύτητα-iso που τις βρίσκουμε στα εξωτερικά κουμπιά, υπάρχουν αρκετές άλλες «κρυμμένες» μέσα στο πρόγραμμα της μηχανής. Δηλαδή, μπορούμε να βάλουμε τη μηχανή να επεξεργάζεται αυτόματα τη φωτογραφία αντί να το κάνουμε εμείς στο photoshop.
Το μόνο που χρειαζόμαστε να έχουμε στη φωτογράφιση του μωρού μας, όπως και σε φωτογράφιση στο κατοικίδιο ζωάκι μας, είναι η υπομονή. Το μωρό θα κάνει αυτά που θέλει και δεν ακούει κανέναν. Δεν υπάρχει το «κοίτα εδώ», «κοίτα εκεί» και του στρίβουμε το κεφάλι. Θα νευριάσει και θα γίνει χαμός.
Πρώτα απ’ όλα το βάζουμε να ξαπλώσει ή το κρατάμε κοντά σε κάποιο παράθυρο για να έχουμε φυσικό φως. Ο ένας από τους δύο γονείς το απασχολεί με κουβεντούλες και παιχνιδάκια και ο άλλος το τραβάει φωτογραφίες. Σημαδεύουμε πάντα στα μάτια. Δεν μας νοιάζει να εστιάσουμε στο ωραίο φορμάκι που του πήραμε ή στο χρυσό φυλαχτό που είναι καρφιτσωμένο στο μπλουζάκι του. Μας ενδιαφέρει το προσωπάκι του να βγει καθαρό και όχι κουνημένο.
Αφού βγάλουμε την πρώτη φωτογραφία και τη δούμε στην οθόνη της μηχανής, κάνουμε τις αλλαγές που νομίζουμε ότι χρειάζεται για να βγάλουμε την επόμενη λίγο καλύτερη.
Για κάποιους από εμάς που τραβάμε μόνο Raw αρχεία και τα επεξεργαζόμαστε αργότερα σε κάποιο πρόγραμμα, είναι ένα καλό παιχνίδι για να περάσει η ώρα μας. Να δοκιμάσουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που εφαρμόζουμε στη δουλειά μας. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χωρίς τη βοήθεια του photoshop.
Για όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, οι ρυθμίσεις που έκανα σε μηχανή X-T3 της Fujifilm για τις έγχρωμες φωτογραφίες είναι οι εξής: Jpeg Fine | Pro Neg Standard (Portrait) | Dynamic Range 100 | Highlight tone +1 | Shadow tone -2 | Color 0 | Sharpness -1 | Noise Reduction -3 |
Θέλω να δοκιμάσω κάτι αντίστοιχο σε Nikon D850 & Canon EOS 550D. Να συγκρίνω αν ισχύει αυτό που λένε ότι τα jpeg αρχεία της Fujifilm είναι τα καλύτερα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε φωτογράφιση δρόμου (street photography) και τοπίου (landscape) οι ρυθμίσεις στα jpeg αρχεία που σου προσφέρει η Fujifilm είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Σε φωτογράφιση πορτραίτων δεν θα αλλάξω τον τρόπο που έχω μάθει τόσα χρόνια. Να τραβάω δηλαδή σε RAW αρχεία και να κάθομαι με τις ώρες να τα επεξεργάζομαι.
Κείμενο: Τάκης Μαρκόπουλος









