Ο πιο εύκολος τρόπος για να φωτογραφίσεις κοσμήματα και μικροαντικείμενα είναι να τα τοποθετήσεις μέσα σε μικρό στούντιο με λεντάκια (lightbox). Με λίγη εξάσκηση βρίσκεις τις σωστές ρυθμίσεις σε μηχανή-φωτισμό και είσαι έτοιμος.
Δεν θα πω ότι η φωτογράφιση αντικειμένων στη φύση είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεσαι υπερβολικά περισσότερο χρόνο. Το να να βρεθεί η κατάλληλη μέρα και ώρα είναι κάτι σχετικό. Προσωπικά μου αρεσούν τα πρωινά μετά από βροχή. Δροσοσταλίδες και ζωντανά χρώματα παντού. Καλό ντύσιμο, αδιάβροχα μποτάκια, ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες εξοπλισμός, καφέ σε θερμό και πολύ περπάτημα. Εύκολα θα βρεις ωραίες μεριές να τοποθετήσεις και να φωτογραφίσεις τα αντικείμενα που έχεις πάρει μαζί σου αλλά δύσκολα θα αποφασίσεις ποια απ’ όλες τις φωτογραφίες θα κρατήσεις.
Τον πρώτο καιρό θα πιστεύεις ότι αργείς πολύ εκεί έξω γιατί δεν έχεις αρκετή εμπειρία σε αυτό το είδος φωτογράφισης. Αργότερα θα ανακαλύψεις ότι η εμπειρία και η γνώση, σε σχέση με το χρόνο που χρειάζεσαι, λειτουργούν τελείως διαφορετικά από ό,τι νόμιζες. Γιατί, στην πράξη, περισσότερη εμπειρία σημαίνει περισσότερες ιδέες, άρα και πολύ περισσότερος χρόνος για να τις πραγματοποιήσεις.
Για να πάνε λοιπόν όλα καλά και για να μην σπάσουν τα νεύρα σου, θα πρέπει ο γνώμονας γι’ αυτή τη δουλειά να είναι πρώτα η προσωπική διασκέδαση και μετά τα χρήματα που θα πάρεις από τον πελάτη. Αν δεν σου αρέσει το περπάτημα στη φύση, αν αρχίσεις να αναθεματίζεις τη βροχή και τον ήλιο όλα θα πάνε στραβά. Ο καιρός και οι αλλαγές του είναι σύμμαχος για το κάτι διαφορετικό κι όχι εχθρός που σε κυνηγάει τρέχοντας πίσω στο σπίτι.
Αν έχουμε πάνω από 20 αντικείμενα για φωτογράφιση τότε καλό θα ήταν να έχουμε και ένα βοηθό. Κάποιον που θα αγαπάει το ίδιο με εμάς τη φύση, κάποιον που θα καταλαβαίνει τι βγήκαμε να κάνουμε, κάποιον που θα έχει ενεργή παρουσία στη δουλειά μας. Με καλή παρέα και καφεδάκια στο χέρι μπορούμε να δουλέψουμε ευχάριστα στον ανοιχτό ουρανό και όχι μέσα στο κουτί.
Κείμενο: Τάκης Μαρκόπουλος









